zondag 26 oktober 2014

IJsdansen: Dutch Waltz

Als je, net als ik, nog maar pas met ijsdansen bezig bent, komt er heel veel informatie op je af. Enerzijds moet je de technieken leren, evenwicht, pasjes en dat soort dingen. Anderzijds moet je leren op de muziek te dansen, dus in de maat blijven, de juiste pasjes in de juiste volgorde.
Een paar eenvoudige bewegingen die je op het ijs moet kunnen maken:

  • Een halve cirkel op de buitenkant van je schaats
  • Een halve cirkel op de binnenkant van je schaats
  • Een progressive of run
  • Een zwaaiboog (swing roll)

Halve cirkels kun je in het begin oefenen op de middencirkel van een ijshockeybaan. Dat is ongeveer de afmeting. Doordat je je schaats schuin op het ijs zet, gaat die automatisch een boog maken. Je armen strek je wijd uit, je vrije been hou je gestrekt, een beetje naar achteren. Je schouder staat in de rijrichting. Als je bijvoorbeeld een boog op linksbuiten maakt (links is standbeen, schaats schuin op buitenkant), dan staat je linkerschouder in de rijrichting. Je staat met je rug naar het midden van de cirkel. In code is dit een LFO (left forward outside). Een RFI is een boog op je rechterbeen, met de binnenkant van je schaats in het ijs.
Tegen het einde van de boog draai je langzaam je bovenlichaam. Je wisselt van been, gaat door de knieën en zet af met je standbeen. Op die manier wissel je LFO en RFO af, en ga je zigzaggend over de baan, in sierlijke bogen.

Een progressive of run lijkt op het 'pootje over' wat je met noren doet, alleen til je je voet minder op, zet je hem eerder op het ijs, en laat je hem voor je standbeen langs schuiven. Als eenvoudiger variant kun je ook een chassé maken: je maakt een slag, trekt je been bij, tilt even je standbeen op en maakt nog een slag met hetzelfde been. Allebei zijn dit passen om de bocht door te komen.

Een zwaaiboog is een variatie op de gewone boog, waarbij je het vrije been een zwaai van achter naar voren laat maken. Het been komt schuin voor je lichaam, dus bijvoorbeeld je rechterbeen beweegt in de richting van je linker schouder (en hand, want je hebt je armen gestrekt). Op het einde strek je je standbeen.

De passen en de route die je aflegt over het ijs worden weergegeven in een danspatroon. Als je zoekt op "ice dancing dutch waltz pattern" bijvoorbeeld, kom je een hoop plaatjes tegen. Jeff Goldsmith heeft er een aantal verzameld, en zelfs een computerprogramma gemaakt om een lijst met passen om te zetten in een plaatje. Dit is het resultaat voor de Dutch Waltz:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten